Τραχανάς ξινός

Ένα πιάτο ξυνός τραχανάς είναι το καλύτερο μαλακτικό για το στομάχι και ένα πλήρες πρωϊνό για να αντέξουμε μια δύσκολη μέρα .Ιδανικό για μωρά και για μεγάλους. Με πολύ λίγα υλικά έχουμε το παραδοσιακότερο φαγητό.   Χρειαζόμαστε!

Υλικά για 4 άτομα
4 φλιτζανάκια του καφέ ξινό τραχανά
   ( υπολογίζουμε με ένα φλιτζανάκι ανά πιάτο)
2 λίτρα νερό
1/2 της κούπας λάδι
1και 1/2 κ.σ. πελτέ τομάτας
1 κύβο ζωμό επιλογής μας
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε μία κατσαρόλα στην φωτιά , και ρίχνουμε μέσα το λάδι και τον πελτέ. Ανακατεύουμε με μία
ξύλινη κουτάλα για να διαλυθεί ο πολτός της ντομάτας και συνεχίζουμε για ένα με δύο λεπτά αφού ζεσταθεί το λάδι για να τσιγαριστεί λίγο ο πελτές και να φύγει η οξύτητα του.
Έπειτα ρίχνουμε το νερό και περιμένουμε να πάρει βράση. Όταν αρχίσει το βράσιμο του νερού προσθέτουμε τον κύβο και τον τραχανά και ανακατεύουμε.Επαναλαμβάνουμε το ανακάτεμα ανά διαστήματα για να μην μας κολλήσει.Συγχρόνως προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. προσέχουμε με το αλάτι γιατί αν έχουμε βάλει και τον κύβο πρέπει να υπολογίσουμε ότι είναι αλμυρός. Καλύτερα να βάλουμε λίγο στην αρχή και να δοκιμάσουμε αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο.
 Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει περίπου το μισό νερό .Να χυλώσει δηλαδή ο τραχανάς.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα . Προαιρετικά μπορούμε να τρίψουμε λίγο φέτα από πάνω.