ΓΑΡΔΟΥΜΠΑΚΙΑ ΓΑΣΤΡΑΣ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ


ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα:
20 γαρδουμπάκια
1 μαρούλι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκόρδο φρέσκο
1 κονσέρβα ψιλοκομμένο ντοματάκι
1 κ.σ. πελτέ
μισό ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
3-4 ποτήρια νερό
4-5 κόκκοι μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
αλάτι,πιπέρι
3 κ.σ. ξύδι (για το ζεμάτισμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε 1,5 λίτρο νερό μαζί με το ξίδι. Αφήνουμε να πάρει βράση και βάζουμε μέσα τα γαρδουμπάκια για να ζεματιστούν, περίπου 2-3 λεπτά.Τα βγάζουμε με τη βοήθεια μιας
τρυπητής κουτάλας και τα τοποθετούμε σε ένα  σουρωτήρι για να στραγγίξουν. Με αυτόν τον τρόπο φεύγει η έντονη μυρωδιά.Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε τα λαχανικά.
    Παίρνουμε τη γάστρα και αφού κόψουμε τα φύλλα του μαρουλιού σε χοντρά κομμάτια(περίπου 2 δάχτυλα πλάτος), τα στρώνουμε  στον πάτο. Έπειτα ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα απλώνουμε πάνω από το μαρούλι.Τοποθετούμε στη σειρά τα  γαρδουμπάκια πάνω από τα λαχανικά και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια (κον-κασέ) απλώνοντάς τα να πάνε παντού.
Διαλύουμε σε ένα ποτήρι με νερό τον πελτέ και τον ρίχνουμε περιμετρικά στη γάστρα. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και τα φύλλα δάφνης. Τέλος ρίχνουμε και το νερό.
    Σκεπάζουμε τη γάστρα και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα ελέγχοντας ανά τακτικά  διαστήματα μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι. Τρυπάμε με ένα πιρούνι τα γαρδουμπάκια να δούμε αν έχουν γίνει.
    Υπολογίζουμε στο τέλος να έχει μείνει το φαγητό μας με τη σάλτσα του.
 Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!


ΣΗΜΕΊΩΣΗ: Σε περίπτωση που δεν έχουμε γάστρα χρησιμοποιούμε ένα ταψί που θα το κλείσουμε με αλουμινόχαρτο.