Ρύζι με κιμά στο φούρνο

Αν έχουμε κιμά και ρύζι, για να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό και όχι κλασικά, μπιφτέκια με ρύζι ή
κεφτεδάκια ή δεν ξέρω τί! Θα τα παντρέψουμε στο φούρνο. χρειαζόμαστε.
Υλικά:
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
1    κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1     κρεμμύδι ξερό
1/2  Ποτήρι.κρ. λάδι
2    φρέσκες ντομάτες στον τρίφτι
1     κ.σ. πελτέ
250 γρμ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
2    κρέμες γάλακτος
1    Ποτήρι κρ. κρασί λευκό
μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσουμε το ρύζι για περίπου 15 λεπτά προσθέτοντας και λίγο αλάτι. Σε μία άλλη θα βράσουμε τον κιμά. Για να βράσει ο κιμάς ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι
και το βάζουμε στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί (όχι να κάψει) ρίχνουμε το κρεμμύδι το οποίο έχουμε από πριν ψιλοκόψει και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθεί. Προσέχουμε να μην μας καεί. Έπειτα βάζουμε μέσα τον κιμά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσπαθώντας να τον διαλύσουμε και να απλωθεί στην κατσαρόλα.Όταν είναι έτοιμος σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για λίγο ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον διαλύουμε στην κατσαρόλα. Τέλος μπαίνει η τριμμένη ντομάτα το αλάτι , το πιπέρι και 5-6 σπόροι μπαχάρι. Νεράκι θα βάλουμε ίσα να σκεπαστεί ο κιμάς.Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει για 20-25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Ενδιάμεσα κοιτάζουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμα. Δεν βάζουμε πολύ νερό γιατί δεν θέλουμε να έχει υγρά όταν είναι έτοιμος παρά μόνο την σάλτσα του.
 Αφού τα έχουμε όλα βρασμένα, κιμά και ρύζι, παίρνουμε ένα μεσαίο ταψί (υπολογίζουμε να χωράει τα υλικά μας) και στρώνουμε το μισό ρύζι, έπειτα την μισή ποσότητα του κιμά.Καλό θα ήταν από τον κιμά να έχουμε αφαιρέσει πριν τους κόκκους από το μπαχάρι.Έπειτα βάζουμε λίγο λιγότερο από την μισή κεφαλογραβιέρα. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά, ρύζι, κιμά και απλώνουμε τελευταίο το τυρί που μας έχει μείνει, φροντίζοντας να πάει παντού.
  Οι κρέμα γάλακτος μπαίνει στο τέλος πάνω από το τυρί σε όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω στους 180' για περίπου 15 λεπτά όσο να δέσουν τα υλικά. Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ώστε να μπορούμε να το κόψουμε σε κομμάτια χωρίς να μας διαλυθεί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου